Droby, jídelníček zdobí

Co jsou to vlastně droby. Dle chytrých knih jsou definovány jako poživatelné části nepatřící do masa v jatečné úpravě. Prostě je to cokoli jiného od masa než kus flákoty. Obecně mají vnitřnosti z výživářského hlediska své klady i zápory. Droby a ostatní vedlejší produkty mají podobnou výživnou hodnotu bez ohledu na to, z jakého zvířete byly získány, ale obsah jednotlivých živin může být opravdu hodně rozdílný. V mnoha najdeme vysoký obsah cenných látek (vitaminů či minerálů), ale na druhou stranu právě ve vnitřnostech se ukládají těžké kovy. Takže krmit, ale s mírou. Mnoho výrobců přidává vnitřnosti nejen pro vyvážení krmné dávky u některých vitaminů, ale i chuťovou atraktivitu, kterou většina z nich oplývá. Takže hurá na ně.

Mozek – dnes takřka výhradně vepřový, protože hovězí je díky BSE považován za nebezpečí srovnatelné s jadernou bombou. Sem tam se můžete dostat i k jehněčímu či telecímu, protože v celé EU je považován za nebezpečný mozek a mícha u skotu, ovcí a koz starších 12 měsíců. Mozek obsahuje velké množství cholesterolu (a to jednou tolik než vejce) a lecitinu (jejda, to to bude vašemu psu pálit), z vitamínů B1 a H. Je relativně tučný a obsahuje celkem vysoké množství vody. Takže po téhle baště bude váš pes děsně chytrý, tlustý, a když špatně vyberete, tak možná i šílený J.

Jazyk – nebývá běžně v nabídce krmiv pro psy. Jedná se o energeticky hodnotnou pochoutku, s vysokým podílem svaloviny. Každopádně není důvod, proč se téhle dobrůtce vyhýbat i ve výživě domácích mazlíčků.

Srdce – tuhý, libový svalík s relativně vysokým obsahem bílkovin.Většině chlupáčů chutná a díky nízké tučnosti je často využíván u redukčních dietních programů. Pro svou pevnost je často využíván jako odměnka, či „trasovač“ na stopách.

Plíce – jak je popsat nejvýstižněji – levné, s pěkným obsahem bílkovin, dietní. Ke krmení v klidu využitelné  a také celkem často využívané), především u dospělých psů se sklonem k tloustnutí. Ve většině obchůdků pro zvířátka je lze koupit v sušeném stavu a využít jako zábavu pro dlouhé chvíle.

Játra – oblíbená součást krmiv, která je hodnotným zdrojem bílkovin. Oplývá vysokým obsahem vitamínu A, což nemusí být nutně pozitivum a hrozí předávkování. Játra jsou také celkem známým „úložištěm“ tělesného odpadu, proto je nutno, přes jejich jistě dobré nutriční hodnoty, používat je jen střídmě. Ve větším množství mívají projímavý účinek.

Ledviny – opět stejná písnička – hodnotný zdroj bílkovin, skvělá nízkoenergetická poživatina, ale obdobně jako u jater – při vyšší konzumaci hrozí průjmy, případně kontaminace těžkými kovy, které se v ledvinách usazují ve větší míře.

Slezina – nikterak se výrazně svou skladbou a působením neliší od jater či ledvin. Nabízí stejná pozitiva, ale i obdobná negativa. Navíc slezina ovcí a koz je považována za rizikový materiál (riziko BSE), hovězí se v naší republice do této skupiny zatím nespadá, ale přesto většinou není nabízena (v některých dalších zemích EU je likvidována obdobně jako ovčí a kozí) a v krmivech evropské provenience se s ní většinou neshledáme. Takže je to s ní jako s bublinkami v sodovce – jídelníček prima oživí, ale nesmí se to s ní přehnat.

Kuřecí žaludky – čistý sval, minimum tuku, tužší konzistence a hlavně vyšší procento stromatických bílkovin (odtud ta tuhost, ale zase fajn na kloubíky). Jejich zařazení do jídelníčku či obsah v kompletních krmivech je ku prospěchu věci a obdobně jako srdíčko je lze dobře využít na pamlsky.

Držťky – kdo by neznal tenhle úžasný „vynález“. Žaludek přežvýkavců v sobě skrývá vysoké procento stromatických bílkovin, díky nízkému obsahu tuku jde o velice lákavou, a přitom dietní pochoutku. Jsme-li dostatečně odolní a podáme svému svěřenci neprané držťky, výrazně zvýšíme jejich výživnou hodnotu a většina strávníku bude nadšena, ale asi padnete díky intenzivnímu aromatu.

Vemeno – se svým složením poněkud vymyká ze skupinky ostatních, výše jmenovaných drobů. Díky vysokému obsahu tuku se využívá v krmných dávkách pro jedince se zvýšenou energetickou potřebou (to víte, tuk a zbytky mléka dělají své). Vemeno se pyšní (oproti ostatním drobům i masu) vysokým obsahem vápníku a příznivým poměrem vápník:fosfor. Pro svůj specifický pach jej někteří psi zbožňují a jiní se mu raději vyhnou (tak jako většině poživatin se specifickými senzorickými vlastnostmi). V případě přímého podávání některým paničkám a pánečkům vadí jeho (jak říká moje kamarádka) „žužlavá“ konzistence a velká aktivita pod nožem.

Jak je mým dobrým zvykem, přihodím tabulku. A abychom si nemysleli, že je to jen tak, pak opět co zdroj, to jiný údaj. Takže tentokrát vám nabídnu rozpětí, ve kterém se hodnoty dle jednotlivých autorů pohybují. Vyberte si, co se vám líbíJ.

 

droby Voda % Bílkovina % Tuk %
Játra 68,6 – 72 19,2 – 21,1 3 – 7,8
Srdce 70,1 – 78 14,3 – 16,8 4 – 10
Jazyk 66 – 70 13,9 – 16,8 15 – 16
Mozek 78 – 79,4 10,3 – 11,8 7,6 – 9,5
Ledviny 75 – 79,8 15 – 16,6 2,6 – 8
Slezina 75,4 – 77,8 17 – 18,8 3 – 6,5
Plíce 73,1 – 84,3 12,9 –18,3 2 – 5
Vemeno 57,2 – 72,4 11 – 17,9 15,3 – 23,7
Dršťky 77,9 – 88 9 – 19,1 2 – 3
Zelené dršťky 76,2 12,3 11,6