…a stále v dáli

 

Svět je velký, a proto není divu, že ještě stále máme v zásobě další a další exotické ovoce. Ale nebojte, dnes už skončíme, a to i za cenu, že bychom snad na některý poklad mohli zapomenout.

Začneme slaďoučkým ovocem nesoucím zajímavý název kaki nebo tomel. Chutí připomíná meruňku, vzhledem trošku rajče, a utrhnout si čerstvé ze stromu můžete sem tam i u nás, přestože jeho domovem je daleké Japonsko, resp. subtropy v podstatě celého světa. Pokud se rozhodneme vydlabat dužinu do psí misky, pak vězte, že do ní přidáme spoustu jednoduchých cukrů a slušnou porci vlákniny. Pochlubit se může zásobou vitaminu C, draslíku, vápníku, hořčíku, železa, mědi a manganu. Jen ho prosím nechte hezky dozrát, jinak by chlupáče odradila jeho trpká chuť. A pokud by se vám nechtělo dlabat, stačí jenom oloupat.

 

 Karambola neboli malajská hvězda je příjemně sladkokyselá a hlavně atraktivně vyhlížející plodinka. Popravdě, právě její vzhled je nejvyšší devizou. Samozřejmě že obsahuje vitamin C, z minerálů především vápník, železo, hořčík a fosfor, ale že by něčím vynikal a oslnil to úplně ne, takže psí jídelníček karambolou můžete doplnit, ale nikterak výrazně ho neobohatíte. Snad jen, pokud byste chtěli hezkou hvězdičku, která se dá sežrat, na okraj narozeninové misky. Ale abychom jí nekřivdili, užitečný je kompot při problémech se žlučníkem, močovými cestami, případně jej ocení páníček po bujaré oslavě.

To taková  mučenka  neboli maracuja je na tom z výživářského hlediska lépe. Vysoký obsah sacharidů, provitamin A, vitaminy B a C spolu s minerály vápníkem, fosforem, železem, a to celé doplněné o vlákninu se rozhodně v krmné dávce neztratí. Na závadu by mohla být dost výrazná chuť, která jistě ne každého psa osloví, a také ne každý majitel shledá zábavným, vydlabávat dřeň z kožovité slupky. Na druhou stranu podporuje zdraví kůže, srdce a také podporuje sexuální apetit, takže blíží-li se doba plánovaného mateřství, bude vaše psí slečna po téhle dobrotě sličná, zdravá a žhavá.

Plod, který svým vzhledem trochu připomíná chmelovou šišku nese název anona  či čerimoja. Opět musíme dlabat, a ještě ke všemu jsou uvnitř obsažená semena ve větším množství jedovatá, ale příjemná, jahodovo-banánová chuť má velkou šanci oslovit celou řadu strávníků. Vysoký obsah sacharidů i vlákniny, A, C vápník, fosfor a pektin, jehož blahodárné účinky známe již od našich jablek.

Papája patří mezi druhy, které se v českých kuchyních vyskytují dnes už celkem běžně. Stejně jako u předchozích druhů, si musíme vyseparovat palčivá semínka a opět vydlabat dužinku. Za odměnu získáme spouuuustu vitaminů – A, B1, B2, B5 a C, z minerálů je nejvýznamnější vápník a zcela jedinečná je nabídka enzymu papainu, který nejen že zpomaluje stárnutí buněk, ale jsou mu přisuzovány protirakovinné účinky. Jojo, zdá se, že se tady námaha se získáním sladké dužiny opravdu vyplatí.

Pokud snad váš hafan upřednostňuje chť hruškovo-fíkovou, pak lze doporučit kvajavu. Krom zajímavého chuťového požitku se může pochlubit velmi vysokým obsahem vitaminu C (až 5 krát více než kupříkladu citron), A, B,vápníku, draslíku, fosforu i hořčíku.

Zaujmout vás může i pitaya, tzv. dračí ovoce. Plody kaktusu s angreštovo-melounovou chutí se vyskytují ve třech barevných variantách, z nichž červenofialová s rudou dužinou se může chlubit nejvyšším obsahem antioxidantů ze všech tří. Obsahuje karoten, vápník, železo a riboflavin, ale její největší devizou je možnost využití jako přílohy pro psí diabetiky. Ocenit ji můžeme také ve chvílích, kdy se průjem rozhodne zrychlit akci všech čtyř končetin našeho zlatíčka.

Nejen dračí, ale také hadí ovoce nabízí naše obchody, a tím je salak. Poněkud zvláštní, hruškovitý plod obsahuje spoustu železa a pomůže, pokud má váš pesan poněkud líná střívka.

Ale chcete-li trávení vskutku zalebedit, pak určitě nasaďte fíky. Obsahem 25 % sacharidů nahodí unavený organismus a nabídnout mohou také provitamin A, vitaminy skupiny B, trošku méně C, pektin a vlákninu. Také se tvrdí, že fíky skvěle vyživují mozek i nervy, takže je-li váš drahoušek hysterický rapl, zkuste to, třeba tenhle exot zabere.

Největší kalorickou bombou jsou ovšem bezesporu datle. Vedle cukříků nabízí i spoustu draslíku, takže pokud vypadá, že by vašeho pejska mohlo z vašich výcvikových metod klepnout, dejte mu datlík (ovšem nejdřív prosím vyndat pecku, pokud tak již dodavatel neučinil za vás). Také se mu přisuzují afrodiziakální schopnosti.   

Na co rozhodně nemůžeme zapomenout, jsou olivy. Obsah mononenasycených mastných kyselin, polyfenolů, flavonoidů o nichž se tvrdí, že mají významné protizánětlivé účinky. Zapomenout nesmíme ani na vitaminy K, A, E a D. No dobrá, to ví kde kdo, ale co už není tak obecně známo, je fakt, že v olivovém oleji je látka, nazvali ji oleocanthal, která má obdobný efekt jako ibuprofen, takže ji lze využít, pokud váš stárnoucí parťák trpí třeba bolestmi kloubů. No není to úžasné?

A ještě pár posledních popelek z pamp, pralesů i oáz.

Granadila je jedna z jedlých mučenek, a baští se dužina s jadérky. Silně aromatická navinulá chuť asi nenadchne každého, ale rozhodně má co nabídnout – sacharidy a mnoho provitamínu A, vitaminy B, C, vápník, fosfor, železo a vlákninu.

Fejchoa  obsahuje malé množství tuků a proteinů, ale spoustu sacharidů. Je bohatá na vitamin C, ale nejdůležitější je obsah kyseliny listové a jódu, což je super pro krvetvorbu.

Chlebovník neboli jackfruit – tak tenhle, klidně až desetikilogramový kolos, nabízí vysoký obsah sacharidů, vápníku, fosforu a kromě řady vitaminů i významné množství vápníku a fosforu.

Mangostan (Garcínie) je prý jeden z nejchutnějších druhů ovoce, a vášní pro něj plála i anglická královna Viktorie. Připomíná malé jablíčko, ale pod slupkou jsou jakési „stroužky“, jako u česneku. Je bohatý na vitamin C, vápník, kyselinu elagovou, fytovou, chlorogenovou a vlákninu. Garcinie pročisťuje organismus a působí údajně proti parazitům, což by se mnoha chovatelům mohlo hodit.

Opuncie (Nopál) nabízí šťavnatou a křehkou dužninu plnou vlákniny, pektinu, rostlinný sliz

a gumy, které opuncie také obsahuje, navozují intenzivní pocit sytosti.

Rajčenka (Tamarillo) obsahuje vápník, železo a fosfor, vitamin A, C, B1, B2, B3. Pokud si dáte práci s vydlabáním dužiny (protože slupka je pekelně hořká), získáte pomocníka při problémech s kostmi, problémech s línáním a jako bonus posiluje mozek, paměť.

Tamarind sweet nabízí sladkokyselou dřeň z plodů schovaných v lusku. Obsahují spoustu cukrů, ale snadno podléhají zkáze.

Kiwano (africká okurka či rohatý meloun) se spoustou draslíku a hořčíku. A jako poslední Zapota či Sapodila, která údajně nabízí chuť karamelových hrušek (už se mi sbíhají sliny). Slupka a semena putují na kompost či do drtiče odpadků, a ani nezralé plody nejsou zrovna balzám na zdraví, ale když dozrají, můžete se těšit na vitamin C a dostatek sacharidů .

Tak a dost. Pokud ještě toužíte po sladké a šťavnatě exotice, vřele doporučuji zakoupit si zájezd a vyrazit tyhle dobroty ochutnat přímo ke zdroji.